نقش وکیل اعاده دادرسی کیفری نسبت به احکام نهایی صادره از دادگاه
با توجه به ویژگی وکیل اعاده دادرسی کیفری که آخرین راه شکایت نسبت به حکم قضایی را برای شما مطرح میکند و به شما میگوید که از طریق اعاده دادرسی کیفری میتوانید شکایت خود را در مورد حکم نهایی به ثبت برسانید. علاوه بر این با وجود مشاورهها و راهنماییهای وکیل اعاده دادرسی کیفری متوجه میشوید که چه افرادی از حق اعاده دادرسی برخوردارند. بر اساس ماده ۴۷۵ قانون اعاده دادرسی کشور، محکوم علیه، نماینده قانونی و یا وکیل محکوم علیه، همسر، وارثان قانونی، در صورت فوت یا غیبت او وصی محکوم علیه، دادستان کل کشور و دادستان مجری حق اعاده دادرسی دارند.
جهت اعاده دادرسی کیفری، در قوانین و مقررات آیین دادرسی امور کیفری مهلت خاصی دیده نمیشود. با توجه به بررسیهای قانون گذار، مهلت اعاده دادرسی را طوری تعیین کرده است که اگر در شرایط مختلف و موارد ضروری اعاده دادرسی لازم بود، انجام شود.

اعاده دادرسی کیفری نسبت به آرای نهایی دادگاه از کدام مرجع قابل پیگیری است؟
مرجع اعاده دادرسی کیفری نسبت به احکام نهایی دادگاه، مرجع خاصی است که شما به همراه وکیل اعاده دادرسی خود میتوانید برای اعلام اعتراض به حکم نهایی در آنجا حضور پیدا کنید. با توجه به ماده ۴۷۴ قانون آیین دادرسی کیفری، دیوان عالی کشور درخواست اعاده دادرسی را تحویل میگیرد. در حقیقت صدور رأی اعاده دادرسی توسط دیوان عالی کشور صورت میگیرد. تمامی افرادی که در بخش قبلی مقاله از آنها نام بردیم، این امکان برایشان فراهم است که بتوانند درخواست حق اعاده دادرسی خود را در دیوان عالی کشور به ثبت برسانند.
دیوان عالی کشور در مورد:
- شخصی که محکوم به قتل باشد و پس از آن زنده بودن مقتول مشخص شود.
- اگر چندین نفر مرتکب جرمی شده باشند، اما اگر جرم به نوعی باشد که تنها در نظر گرفتن یک مرتکب برای آن امکان پذیر باشد.
- در مورد فردی که اتهام واحدی مرتکب شده و احکام صادره برای متفاوت باشد.
- اثبات اسناد جعل شده یا شهادت بر خلاف حقیقت گواهان حکم صادره در دادگاه صالح
درباره تمامی این موارد، دیوان عالی کشور، درخواست اعاده دادرسی را ثبت میکند و با احراز یکی از این موارد و تشخیص درست آرا، پرونده مذکور را جهت صدور حکم نهایی به دادگاه میفرستد. در واقع دادگاهی که پرونده اعاده دادرسی را دریافت میکند به عنوان دادگاه هم عرض صادرکننده حکم قطعی شناخته شده، اما دادگاه هم عرض چیست؟ دادگاه هم عرض به دادگاهی گفته میشود که از صلاحیت یکسان برخوردار است و درجه آن از دادگاه اصلی صادرکننده حکم کمتر و یا بیشتر نیست و رسیدگی مجدد به پرونده در آن انجام میگیرد.