روابط تجاری بین شرکتها هر روز در حال توسعه است، و در برخی کسب و کارها حتی به سطح روابط بین المللی نیز گسترش پیدا کرده است. اما همان طور که در روابط ساده کاری یا خانوادگی مسائلی به وجود میآید که نیاز به حل و فصل و رسیدگی در مراجع قضایی دارد، در امور تجاری نیز مشکلات حقوقی عارض میشود، که بشدت پیچیده و مبهم بوده، و توسط افراد عادی قابل حل نیستند.
اینجاست که نیاز به حضور شخصی که در امور قانونی شرکتها متخصص است، و صلاحیت حضور در مراجع قانونی را نیز دارد، بیش از پیش احساس میشود. شخصی که طبق قانون بهعنوان وکیل دعاوی تجاری شناخته میشود، و حضورش در حل مسائل حقوقی شرکتها حقیقتاً راهگشاست. پیشنهاد میکنیم در ادامه این مطلب با ما همراه باشید تا بیشتر با وکیل امور شرکتها و وظایف او آشنا شوید.

وکیل دعاوی تجاری کیست؟
مسائل حقوقی و مالی شرکتهای تجاری در مقایسه با سایر مسائل حقوقی به لحاظ پیچیدگی و درجه سختی، متفاوت هستند. بهطوری که رسیدگی به آنها توسط افراد عادی و وکلای کم تجربه ممکن نیست، و مستلزم حضور و مشاوره فردی است که در زمینه امور حقوقی انواع شرکتهای تجاری و بازرگانی، قوانین و مقررات تجارت داخلی و خارجی و قوانین امور شرکتها متخصص و خبره، و مورد پذیرش مراجع فضایی ویژه رسیدگی به دعاوی تجاری باشد، که این فرد کسی نیست جز وکیل دعاوی تجاری.
وکیل دعاوی تجاری همان وکیل پایه یک دادگستری است، با این تفاوت که تخصص وی در زمینه رسیدگی به مسائل حقوقی شرکتها است. وکیل شرکت بر قوانین تجارت داخلی و تجارت بین المللی کاملاً مسلط بوده، و در زمینه رسیدگی به دادخواهی انواع مسائل تجاری متخصص است. وکلای امور تجاری در قوانین و مقررات مرتبط به کسب و کارهای تجاری و روش تحلیل حقوقی این مسائل خبره هستند، و بهطور تخصصی در زمینه پروندههای حقوقی صاحبان شرکتها فعالیت میکنند.

ویژگیهای وکیل امور تجاری شرکتها
وکیل امور شرکتها مانند وکلای امور حقوقی خانواده، امور اموال و مالکیت و…، وکیل پایه یک دادگستری است، اما زمینه تخصصی فعالیت او ارائه خدمات حقوقی به شرکت هاست. اگر بخواهیم ویژگیهایی که منحصراً در یک وکیل دعاوی تجاری تعریف میشود را نام ببریم، شامل موارد زیر خواهد بود:
- تسلط کامل و 360 درجهای بر قوانین، مقررات و حقوق تجارت و نحوه اجرای آنها
- تسلط کامل بر نحوه تنظیم، اجرا و پیگیری انواع قراردادهای تجاری
- ارائه مشاورههای تخصصی به شرکتها، بهواسطه برخورد با موارد حقوقی مختلف
- شناخت کامل نسبت به اهداف صاحبان کسب و کارها و برنامههای تجاری آنها
- امانت داری، تعهد و کارآزمودگی در انجام وظایف

معرفی شرح وظایف و اختیارات حقوقی وکیل دعاوی تجاری
اکنون که با وکیل دعاوی تجاری و ویژگیهای او آشنا شدید، نوبت آن رسیده که به معرفی شرح وظایف و اختیارات حقوقی او بپردازیم. حیطه وظایف و اختیارات وکلای شرکتها بسیار گسترده است، ولی اگر بخواهیم بهطور خلاصه و جامع آنها را شرح دهیم، شامل موارد زیر هستند:
1. مسائل مربوط به شرکتها
حل و فصل مسائل مربوط به شرکتها که شامل موارد ذیل میشود:
تأسیس شرکت، تنظیم اساسنامه و شرکت نامه، صورت جلسات مجامع عمومی و هیات مدیره، صورت جلسات مجمع عمومی عادی و فوق العاده، افزایش یا کاهش سرمایه، خرید و فروش سهام شرکتها، مسائل بورسی شرکتها، اختلافات سهامداران و مدیران و بازرسان، مالیات شرکتها، مسائل مربوط به شرکتهای هلدینگ و موارد مشابه دیگر.
2. مسائل مربوط به انواع قراردادهای تجاری
حل و فصل مسائل مربوط به قراردادهای تجاری شامل موارد ذیل میشود:
سرمایه گذاریهای مشترک، قراردادهای تجاری با اشخاص خارجی، قراردادهای پیمانکاری، قراردادهای خرید و فروش تجاری، قراردادهای تضمین طلب، قراردادهای حمل و نقل، قراردادهای واگذاری علائم تجاری یا حق اختراع یا طراحیهای صنعتی، قراردادهای خرید و فروش سهام، خرید و فروش واحد تجاری و یا واحد تولیدی، قراردادهای بیمه، قراردادهای بانکی و موارد مشابه دیگر.
3. مسائل مربوط به اختلافات تجاری
پیگیری مسائل مربوط به اختلافات تجاری شامل نحوه حل و فصل توافقی اختلافات تجاری، سازش نامهها، انعقاد شروط داوری و طرح دادخواست در مراجع قضایی، شبه قضایی یا داوری میشود.
4. مسائل مربوط به تأمین مالی شرکتها
پیگیری مسائل مربوط به دریافت تسهیلات بانکی، افزایش سرمایه شرکتها، قراردادهای تأمین مالی، تضامین تأمین مالی، تأمین مالی خارجی و موارد مشابه از جمله وظایف وکیل دعاوی شرکت هاست.
5. مسائل مربوط به اسناد تجاری شرکتها
پیگیری امور اسناد مالی و تجاری که مهمترین آنها چک، سفته و ضمانت نامه بانکی است، جزو وظایف وکیل دعاوی شرکت هاست. سایر موارد عبارتند از: ضمانت نامههای بیمهای، اوراق خزانه اسلامی، اوراق مشارکت، اوراق صکوک، اوراق آتی، اوراق بهادار و اسناد گوناگون دیگر.
6. مسائل مربوط به ورشکستگی شرکتها
پیگیری امور ورشکستگی صاحبان کسب و کار و شرکتهای تجاری، از جمله؛ دادخواست ورشکستگی، وصول مطالبات تجاری، تسویه بدهیها و مواردی از این دست نیز بر عهده وکیل شرکت است.
در پایان با توجه به اینکه اغلب مسائل حقوقی که شرکتها با آنها مواجه شده اند، اگر در زمان مناسب و طی مشاوره با وکلای خبره در امور شرکتها ریشه یابی و حل میشد، نیاز به پیگیری در مراجع قضایی نداشت؛ پیشنهاد میکنیم برای اینکه از صحت اجرای امور حقوقی، مالی و قراردادهای تجاری شرکت خود اطمینان حاصل کنید، حتماً از مشاوره یک وکیل دعاوی تجاری خبره و حرفهای استفاده کنید. نتایجی که از این جلسات مشاوره برای شما حاصل میشود، از بروز مشکلات و مسائل حقوقی آتی جلوگیری خواهد کرد.